Artikel Pilihan: Rasulullah S.A.W… teladan usahawan!

Berniaga bukanlah semata-mata bertujuan untuk mencari keuntungan, kerana di dalam perniagaan, sering sahaja mendapat kerugian. Tujuan perniagaan mengikut Islam sebenarnya ialah, memperbesarkan serta memperluaskan aktiviti syariat atau bertujuan ibadah untuk mendapatkan pahala yang banyak. Justeru, di dalam perniagaan, hendaklah sentiasa mencari keredhaan Allah SWT dengan niat yang betul serta pelaksanaan yang betul.

Cara atau kaedah terbaik dalam menjalankan perniagaan agar mendapat keredhaan-Nya adalah dengan mencontohi akhlak Rasulullah s.a.w. dan Jadikanlah Rasulullah s.a.w sebagai Ikon atau ‘role model’ untuk kita berjaya dalam apa jua perkara. Insya-Allah pasti selamat di dunia mahupun di akhirat.

Islam telah menetapkan beberapa syarat dan garis panduan yang khusus dalam melaksanakan perniagaan. Garis panduan yang ditetapkan itu adalah bertujuan untuk mengelakkan daripada berlakunya perselisihan faham dan penipuan di dalam bidang perniagaan. Semuga perniagaan yang telah atau bakal dijalankan mengikut syarat yang telah ditetapkan ini mendapat barakah dari-Nya.

TIP
===
• Amanah – penjual dan pembeli perlu bersikap jujur dan tidak menipu dalam perniagaan
• Ihsan – mengambil kira semua aspek kemasyarakatan dan keberkatan dari Allah SWT.
• Bekerjasama – Penjual dan pembeli hendaklah bertolak ansur, sekiranya timbul perkara yang tidak diingini.
• Menjauhi perkara yang haram – amalan menipu dalam timbangan, riba, menjual barang yang diharamkan dan sebagainya perlu dielakkan.
• Melindungi penjual dan pembeli – penjual dan pembeli hendaklah saling melindungi hak masing-masing.

Like our page at this link :-
https://www.facebook.com/inspirasiKejayaanmagazine

Leave a Reply

Your email address will not be published.