Topik 6: Penggunaan Hashtag # Dalam Instagram

hashtag-1120301_1280

Kenapa anda perlu guna hashtag di Instagram?

Antara kelebihan menggunakan hashtag di Instagram
1- Dapat Meningkatkan likes
2- Dapat Meningkatkan followers
3- Dapat meningkatkan lebih banyak sales
4- Hashtags boleh digunakan di Instagram Bio
Anda boleh menambah hashtags yang boleh diklik di bio Instagram anda. Ini bermakna anda boleh membina bio Instagram yang berkesan dan mempromosikan hashtag brand anda di bahagian bio.
5- Hashtags boleh digunakan di Instagram Stories Anda
Satu lagi cara yang anda boleh guna ialah dengan menggunakan hashtags di STORIES Instagram. Apabila anda menggunakan hashtag Instagram di STORIES, ia akan dapat dicari di SEARCH & EXPLORE. So, jika seseorang sedang mencari hashtag, mereka mungkin dapat melihat STORIES anda di bahagian atas halaman hashtag tersebut.

Untuk anda yang gunakan ig untuk bisnes, anda perlu luangkan sedikit masa anda untuk buat kajian tentang hashtag yang sesuai untuk niche bisnes anda. Hashtag yang trending memang banyak tapi lebih baik anda gunakan hashtag yang lebih relevan dengan bisnes anda supaya dapat Tarik follower yang targeted dan berkualiti.

 

Bagaimana nak dapatkan atau cari hashtag yang terbaik untuk bisnes yang anda jalankan?

1. Research Your Audience(buat kajian berkenaan audience anda)
Jika anda terus menggunakan hashtag yang trending di Instagram di setiap posting anda, anda tidak akan akan mendapat banyak kejayaan dengan audience anda. Apa yang anda perlu lakukan adalah melihat apa yang audience anda tertarik dan apa yang mereka cari. Cuba sertakan hashtag yang di cari oleh follower anda. Jika anda menggunakan hashtag yang audience anda guna, peluang untuk posting anda dilihat oleh audience lebih tinggi.

2. Research Your Competitors(Buat kajian berkenaan pesaing anda)
Cara kedua ialah dengan menyelidik hashtag yang digunakan oleh pesaing anda. Anda boleh membuat kajian ataupun survey di ig pesaing anda untuk melihat hashtag yang mereka gunakan. Dari situ anda mungkin dapat idea untuk buat posting dan hashtag yang sesuai untuk niche bisnes anda.

3. Research Instagram Influencers ( Buat kajian berkenaan instafamous atau artis )
cara seterusnya ialah anda stalker instafamous. Anda boleh merujuk instafamous yang RELEVAN atau BERKAITAN dengan bisnes anda untuk dapatkan hashtag yang membantu mereka untuk dapatkan engagement yang berkualiti. Anda juga boleh gunakan hashtag yang mereka gunakan untuk membantu anda tingkatkan engagement. contoh dari ig artis :-zizanrazak

4. Research Industry Leaders
Salah satu cara terbaik untuk mencari hashtag yang perlu anda gunakan ialah mengikuti Market Leader dalam industry anda kerana mereka mempunyai target audience yang sama dengan anda. Setiap industri mempunyai Market Leader masing-masing. Kenalpasti siapa Market Leader dalam bidang anda dan gunakan mereka sebagai inspirasi. Orang-orang ini sudah tahu macam mana untuk berkomunikasi dengan target audience mereka, jadi mengapa tidak belajar dari yang terbaik? Contoh market leader :- tudung ariani, azizanosman, sifufbads dan banyak lagi,

5. Cari Related Hashtags
Anda buat boleh carian hashtag yang relevan atau berkaitan dengan bisnes anda di Instagram dengan membuat carian di SEARCH Instagram. Ini adalah cara yang mudah dan berkesan untuk anda membina komuniti anda. Contoh : taip “Travel” dan pilih tags dan ig akan tunjukkan hashtag yang berkaitan dengan Travel. Anda kemudian dapat melihat semua hashtag teratas yang berkait rapat dengan hashtag anda.

 

Penggunaan Hashtag ada limit ke?

Ya, penggunaan hashtag juga mempunyai limit yang perlu anda patuhi. Limit hashtag yang dibenarkan untuk Instagram ialah 30 hashtag sahaja untuk setiap posting.
Jika anda guna lebih dari 30 hashtag kemungkinan posting anda akan di anggap sebagai spam dan boleh dikenakan shadow ban.

 

Apa benda Shadow Ban ni ?

Shadow-ban ialah sekatan terhadap posting anda iaitu hanya follower anda sahaja yang dapat lihat posting anda dan orang yang tidak menjadi follower anda tidak dapat lihat posting anda. Ini menyebabkan posting anda sukar untuk terpapar di EXPLORE Instagram.

 

Macam mana nak tahu ig saya ni kena shadow ban atau tidak ye?

Cara pertama, anda boleh buat carian hashtag yang anda gunakan dan lihat posting anda keluar atau tidak di hashtag tersebut. Jika tidak ada posting anda, itu bermakna anda terkena shadow-ban. Cara kedua, anda tanya sendiri follower anda adakah diorang nampak posting anda di Instagram.

Ada beberapa cara untuk fix masalah ini
1- Jangan guna hashtag yang sama berulang-ulang
2- Elakkan guna lebih dari 30 hashtag pada setiap post
3- Stop aktiviti di Instagram selama 2-3 hari untuk kembali normal

 

Sumber info oleh InstaMagic Academy
Anda boleh sertai channel telegram ini untuk dapatkan info secara terus –> https://t.me/joinchat/AAAAAFU7BNmd56gfPoDjwg

 

 

Dapatkan Ecomdiver disini

Adakah Anda Masih Terkial-kial Memikirkan Produk Apa Yang Boleh Dijual Dengan Mudah ?

Software Terbaru Ini Akan Baca Algoritma 7 Marketplace Popular Untuk Berikan Anda 1000+ Senarai Produk Yang Mudah Dijual & Boleh Untung Banyak Dengan Beberapa Klik Sahaja!

Dapatkan Ecomdiver disini

Petua Sihat & Panjang Umur

doa sebelum makan dan artinyaKredit: http://www.doaharianislami.com/2017/04/Doa-Sebelum-Makan-Dan-Sesudah-Makan-Atau-Minum-Lengkap.html

Petua orang tua-tua panjang umur. Selain kita baca doa sebelum makan, kita mesti berniat minta keberkatan rezeki yang kita makan itu. Sebelum menyuap masuk kedalam mulut mintalah kepada Allah. ”Ya Allah engkau berkatilah makanan ini. Jadikanlah aku sihat dengan makanan ini”. Kemudian bercakaplah dengan makanan itu ” Wahai durian bagilah kebaikan kepadaku”. Mulut kita kena jaga. Kita jangan mengutuk makanan kerana ianya adalah rezeki daripada Allah. Kita tahu durian banyak kolestrol tapi kita tak boleh cakap durian tinggi kolestrol depan durian tu. Wallahualam.

5 Laman Web Untuk Anda Dapatkan Gambar-gambar Secara Percuma

more-symbols-3-1212205-640x640

Tahukah anda bahawa anda tidak boleh mengambil gambar (copy) daripada mana-mana laman web tanpa kebenaran kerana gambar-gambar tersebut mungkin hakcipta individu atau organisasi. Anda boleh disaman!

Walaubagaimanapun, ada alternatif untuk anda beberapa laman web yang anda boleh muat turun gambar-gambar secara percuma. Berikut adalah beberapa laman web tersebut:

FREEIMAGES.COM

web-freeimages

 

UNSPLASH

web-unsplash

 

PIXABAY

pixabay

 

PEXELpexel

 

BURST

burst

KISAH RASULULLAH & PARA SAHABAT MEMECAH MONOPOLI EKONOMI YAHUDI

camels-desert-landscape-53537

Copy & Paste

KISAH RASULULLAH & PARA SAHABAT MEMECAH MONOPOLI EKONOMI YAHUDI

Oleh : https://instagram.com/khairiasyraf_17

Ketika umat Islam berhijrah dari Mekah ke Madinah, mereka tidak membawa harta atau aset kekayaan bersama mereka. Sebaliknya mereka hanya bersehelai sepinggang untuk memulakan hidup baru di wilayah baru. Suasana ekonomi di Madinah pada ketika itu berada dalam cengkaman monopoli orang Yahudi. Mereka menguasai perdagangan antara kota, pertanian, tenunan pakaian, industri besi dan emas serta pinjaman kewangan dengan riba yang sangat tinggi.

• Kisah Pertama
Setelah tiba di Madinah, Rasulullah mempersaudarakan antara Muhajirin dan Ansar. Abdul Rahman bin Auf dipersaudarakan dengan Saad bin Rabi’ iaitu antara orang terkaya dalam kalangan Ansar. Saad bin Rabi’ ingin memberi salah seorang isterinya dan separuh hartanya kepada Abdul Rahman bin Auf. Namun, Abdul Rahman bin Auf menolak pelawaan itu sebaliknya berkata, “Tunjukkan aku di manakah pasar yang paling sibuk dengan perniagaan”.

Maka Saad bin Rabi’ pun menunjukkan kepadanya Pasar Yahudi Qainuqa. Abdul Rahman bin Auf yang sebelum ini merupakan hartawan dan usahawan di Mekah terus memulakan perniagaan di pasar Yahudi itu tanpa takutkan persaingan. Antara dagangannya adalah perniagaan unta yang selama ini dikuasai oleh orang Yahudi. Beliau menjual unta dengan harga yang tidak setinggi jualan orang Yahudi.

Walau pun margin keuntungannya sedikit, namun beliau telah menarik ramai pelanggan dek kerana harga yang tidak terlampau mahal. Tetapi, setiap unta yang dijualnya tidak disertakan tali pengikat unta. Apabila banyak unta terjual, menjadi suatu keperluan kepada masyarakat untuk mendapatkan tali pengikat unta. Dari sinilah Abdul Rahman bin Auf mula membuat keuntungan dengan menjual tali pengikat unta.

Pengajaran dari kisah pertama adalah, “Peniaga Muslim perlu ada Skill & Strategi Perniagaan”. Apa yang dilakukan oleh Abdul Rahman bin Auf adalah Market Research (cari pasar paling sibuk), Trust through Branding (unta Uthman harganya tidak terlampau mahal seperti peniaga Yahudi) dan Supply & Demand (mengawal harga melalui keperluan masyarakat untuk mendapatkan tali unta).

• Kisah Kedua
Ketika di Madinah, selain membina Masjid, antara perkara awal yang lain dibina oleh Rasulullah adalah Pasar. Oleh kerana orang Yahudi memonopoli perniagaan melalui pasar-pasar milik mereka yang antaranya ialah Pasar Qainuqa, maka Rasulullah pergi melihat pasar-pasar Yahudi di sekitar Madinah untuk melihat sistemnya. Baginda bersabda, “Bukan begini pasar kamu (Islam)”. Kemudian, baginda membina pula pasar khas untuk Muslim dengan sistem tersendiri dengan bersabda, “Beginilah pasar kamu”.

Pengajaran dari kisah kedua adalah, Rasulullah menyediakan “Platform & Option” kepada para pengguna dan pembeli. Buat apa umat Islam perlu terkongkong dengan hanya pasar milik orang Yahudi jika umat Islam sendiri boleh membuat pasar sendiri dan berjual beli di situ. Kita ada pasaran dan produk sendiri. Don’t play their games when we have our own.

• Kisah Ketiga
Suatu ketika, Madinah ditimpa kemarau. Orang Madinah sangat memerlukan air, namun telaga yang memiliki air pada ketika itu dimiliki oleh seorang Yahudi bernama Ruumah. Dia mula menindas orang ramai yang memerlukan air dengan harga yang tinggi. Kemelaratan ini disampaikan kepada Rasulullah. Lalu Rasulullah bersabda, “Sesiapa sahaja antara kamu yang menyumbangkan hartanya untuk dapat membeli telaga itu, lalu mendermakannya untuk umat, maka akan mendapat Syurga Allah”

Tahu akan hal ini, Uthman bin Affan segera pergi bertemu dengan Ruumah untuk membeli telaga itu. Namun, Ruumah tidak mahu menjualnya. Maka, Uthman bin Affan menawarkan harga yang sangat tinggi untuk membeli hanya separuh dari telaga tersebut. Ruumah tidak faham bagaimana boleh telaga itu boleh dibeli separuh. Maka Uthman bin Affan berkata kepada Ruumah bahawa masyarakat akan membeli air dari Ruumah pada hari ini dan keesokkannya beli dari Uthman bin Affan pula. Begitulah seterusnya telaga ini digilir-gilirkan.

Setelah Ruumah bersetuju dengan perjanjian itu, maka Uthman bin Affan pulang kepada kaum Muslimin lalu menyeru, “Jangan beli air ketika giliran telaga itu milik Ruumah. Datanglah ambil air sepuas-puasnya ketika telaga itu jatuh pada hari giliran ku”.

Maka umat Islam semua menyokong kempen tersebut sehingga menyebabkan Ruumah tidak mendapat sebarang hasil jualan pada hari gilirannya. Namun, dia melihat umat Islam boleh mengambilnya secara percuma pada hari giliran Uthman bin Affan. Lama kelamaan, Ruumah jatuh bankrap lalu Uthman datang untuk membeli seluruh telaga itu dengan harga yang rendah. Ruumah terdesak dan terpaksa menjual seluruh hak pemilikan telaga itu kepada Uthman bin Affan.

Pengajaran dari kisah ketiga adalah, “Community Support” terhadap sesuatu kempen. Sebagai pemegang kuasa pembeli dan pengguna yang kuat, mereka bersatu padu untuk mengikuti strategi kempen tersebut. Walau pun pada mulanya Uthman bin Affan terpaksa bersusah payah sedikit untuk membeli separuh telaga dengan harga yang tinggi, namun setelah kempen ini berkesan, Uthman bin Affan berjaya memiliki keseluruhan hak milik telaga ini dengan harga yang murah lalu nikmatnya dikongsi semula kepada umat Islam jua.

• Kesimpulan
Muslim perlu menjadi peniaga yang mempunyai skill dan strategi perniagaan yang bijak. Seterusnya, Muslim perlu memiliki platform dan option tersendiri. Akhir sekali, tiada guna ada peniaga bijak dan platform disediakan tetapi tidak mendapat sambutan dan sokongan umat. Umat selaku komuniti perlulah bersama-sama membantu ekonomi sesama Muslim.

Walau pun akan mengalami kesukaran di awal usaha, namun dengan 3 keypoints utama ini, maka nikmat keuntungan di belakang hari kelak akan kembali kepada umat Islam jua. Umat Islam kaya, zakat pendapatan tinggi, akan dikembalikan kepada asnaf-asnaf pula untuk sama-sama membentuk ummah yang mantap ekonominya. Inilah yang dinamakan JIHAD EKONOMI.